Make your own free website on Tripod.com

Lajnah Kebajikan & Kemasyarakatan PAS Negeri Selangor

'Febrile Fits' / Demam Sawan

Home
Berita Lajnah
Kenapa Stres Berlaku ?
Darah Tinggi
Berhentilah Merokok !
Aktiviti Fizikal
Asthma
'Febrile Fits' / Demam Sawan
Pencegahan Cholera
Beguk / Mumps
Sakit Perut
Immunisasi
Keselamatan Kanak-Kanak
Kencing Manis
Memahami Penyusuan Susu Ibu
Bersedia Untuk Menyusu Bayi
Rahsia Penyusuan Yang Berjaya
Penyusuan Ibu : Pelaburan Terbaik
Masalah Yang Sering Berlaku Semasa Penyusuan Ibu
Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Yang Bekerja
Fakta-Fakta Penyakit Denggi
Cirit-Birit
Penjagaan Gigi Dan Gusi
FAQ On Your Heart
Heart Facts
Heart : Glossary
Cara-Cara Penjimatan Bahanapi
Menjimatkan Kos Tenaga Elektrik
Berjimat Di Dalam Urusan Harian
Penjimatan Kos Perubatan
FAQ's : Employment

Sawan Ketika Demam

Pada ketika anak anda mengidap demam yang kuat (suhu badannya tinggi), kadangkala anak anda akan mengalami sawan (fits) yang dilihat sebagai gerakan pada tangan dan kaki yang berulang-ulang, tidak sedarkan diri mata yang terbuka melihat ke atas, air liur yang berbuih keluar dari mulutnya dan kadankala ia terkencing atau terberak. Dalam keadaan minima, hanya mata yang kelihatan terbuka ke atas atau salah satu dari keadaan yang diterangkan diatas. Tempohnya iadah selama kira-kirar 5 minit. Selepas sawan berakhir, kanak-kanak biasanya akan tertidur. Keadaan ini dipanggil `Febrile Fits`.

Apa Yang Menyebabkan Febrile Fits

`Febrile fits' ini disebabkan oleh keadaan dimana seorang kanak-kanak mempunyai tahap mendapat sawan yang lebih rendah berbanding biasa jika dia demam. Demam ini biasanya disebabkan oleh batuk selesema, sakit kerongkong ataupun apa jua seperti selepas suntikan immunisasi dan sebagainya. Ianya berlaku pada 10 % pada kanak-kanak yang berumur antara 3 bulan dan 5 tahun (satu daripada sepuluh kanak-kanak normal.) dan biasanya keadaan ini tidak membahayakan. Ia juga biasa berlaku jika adik-beradiknya yang lain juga mengalami febrile fits. Biasanya ia berlaku sekali dalam sehari kecuali demam kanak-kanak tersebut tidak terkawal.

Apa Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan Ketika 'Febrile Fits'

Ketika berlaku 'Febrile Fits'. Pertamanya baringkan kanak-kanak meniarap dengan kepalanya menoleh ke sisi, jangan sampai hidungnya tertutup dengan kain/tilam. Ini adalah untuk mengelakkan dia dari tertelah air liurnya ke paru-paru (amat merbahaya). Jangan letakkan apa-apa benda di dalam mulut seperti sudu atau benda lain. Jauhkan dia dari tempat merbahaya seperti di tangga atau di dapur. Bawa kanak-kanak berjumpa doktor secepat mungkin untuk diberikan rawatan bagi demam kanak-kanak tersebut.

Bagaimana Mengelakkan Berlakunya 'Febrile Fits'

Jika adak anda pernah mengalami febrile fits, maka kemungkinan penyakit ini untuk berulang tetap ada, maka adalah penting untuk ibu-bapa mengelakkan ia daripada berlaku.

Jika kanak-kanak mengalami demam yang sangat tinggi:

1. Cuba sejukkan badan anak anda dengan memberikan ubat demam syrup atau pil.

2. Jika demam masih tinggi atau tiada ubat di rumah; buka pakaian anak anda dan letakkan di tempat yang berangin. dan lapkan dengan air paip (bukannya air sejuk peti ais) sehingga badannya kembali sejuk.

3. Dapatkan rawatan untuk demam anak anda dengan segera.

Tanda-tanda Merbahaya;

1. Anak tidak sedarkan diri lebih daripada setengah jam atau sawan lebih dari setengah jam. Sawan yang berlaku terlalu kerap.

2. Anak mengalami muntah-muntah yang teruk, sawan disamping demam.

3. Sawan hanya pada anggota tertentu, dan tidak seluruh badan.

4. Sawan ketika kanak-kanak tidak demam.

Kesan 'Febrile Fits' pada Kanak-kanak;

Kanak-kanak ini biasanya normal dan 'febrile fits' tidak mendatangkan apa-apa mudarat sewaktu dewasa. Walaupun kanak-kanak mungkin akan mendapat 'febrile fits' lagi tetapi tiada masalah lain dalam tumbersaran dan pelajaran.

( Daripada Laman Web Hospital Mersing -http://www.geocities.com/Eureka/Enterprises/9083/age.html )

6C, Tingkat 3, Blok 1, Jalan Tinju 13/50, Pusat Perniagaan Worldwide, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03-5518 4530 Faks : 03-5513 4323

Hubungi kami ? Klik di sini !